В София се проведе четвърта междурегионална среща по проект СИТИСЕСС на Програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА

В периода 15 – 17 октомври 2024 г. се проведе четвърта междурегионална среща по проект СИТИСЕСС, на която бе домакин водещият партньор гр. Хеерлен, Нидерландия. В срещата взеха участие членове на екипа по управление и изпълнение на проекта и по двама представители на заинтересованите страни – Health and Social Development Foundation (HESED) и CONCORDIA Bulgaria Foundation.

На 15 октомври работната среща започна с представяне на целите на срещата и дневния ред. Криста Жени-Сипос, финансовият мениджър от екипа на община Хеерлен, представи накратко отчет за свършеното от последната среща по проекта до момента. Последваха дискусии относно пилотното действие, което водещият партньор изпълнява по проекта. Следобедната сесия включваше мастърклас, представен от Хари Круйтер, който разясни на участниците в срещата „метода на пробив“ (breakthrough method), който община Хеерелен иновативно прилага по проекта. Срещата завърши с разходка в центъра на град Хеерлен, по време на която участниците имаха възможността да разгледат графитите по сградите в града.

На 16 октомври участниците в срещата бяха транспортирани с автобус до Дома на културата в Хеерлен-Север, където Рон Мейър – директор на Националната програма "Хеерлен-Север". Участниците имаха възможността да се запознаят с „пробивния екип“ (breakthrough team) и да научат в какво точно се състои тяхната работа. Следобедната сесия продължи с посещение на място, като на участниците бяха показани социалните жилища в района. Срещата продължи със сесия за съвместно проектиране на пилотни дейности, водена от Том Бинделс, член на екипа на община Хеерлен.Последният ден от срещата стартира с презентация, представена от Петра ван Зундерт, член на екипа на община Хеерлен, относно начините и похватите за подобряване на политиките. Последва кратка презентация от всеки партньор относно напредъка по проекта. Срещата приключи с дискусия, свързана с управлението и организацията на проекта, и по-конкретно, с въпроси относно бюджета, финансовото управление, мониторинга и докладването.