Васил Терзиев: Съединението ни учи, че в името на националната кауза трябва да загърбим различията и да се обединим

"Съединението ни учи, че в името на националната кауза трябва да загърбим различията и да се обединим." Това каза по време на отбелязването на 139-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България кметът на София Васил Терзиев. Този ден идва и за да ни припомни, че свободата ни не е даденост, че няма малки и големи народи, когато става дума на национални интереси, че общественото добруване е възможно само тогава, когато включва всички, че колкото и невъзможна да изглежда една национална мечта, когато хората вярват в нея и имат смелостта, стремежа и волята да се борят, тя става реалност“, каза още столичният кмет Терзиев. 

"Съединението на Княжество България и Източна Румелия е едно от най-вълнуващите победи на българския дух, сътворено от стремленията и поривът на нашия народ към свобода и национално обединение, исторически акт, предопределил бъдещето на съвременна България. И днес – 139 години по-късно, Съединението ни зарежда с национална гордост, самочувствие и вяра" – каза още Васил Терзиев.

Церемонията се състоя през Мавзолея – костница на княз Александър І Батенберг и бе организирана от Столичната община.

Слово  по повод празника произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви". В програмата за празничното честване участие взеха Националната гвардейска част, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева.

На събитието присъстваха председателят на СОС Цветомир Петров, зам.-кметовете Иван Василев и Илиян Павлов, депутати, общински съветници и много граждани. 


 

06.09.2024