Изложба "Невидима София: Изчезналите кина" в Галерия на открито в Градската градина

С пореден вълнуващ фоторазказ се срещат столичани и гостите на града до 17 септември в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина. Изложбата "Невидима София: Изчезналите кина", представена от "Програмата" PROGRAMATA и L'Europeo Bulgaria, ни изпраща на пътешествие в самото начало на XX век.

Първата кинопрожекция се осъществява в Париж през 1895 г., а година по-късно в кафене "България" в София сънародниците ни преживяват своята Първа кинопрожекция. Само две десетилетия след Освобождението младата ни столица постепенно се превръща в пример за културно подражание. "Модерен театър", "Глория палас", "Роял", "Европа палас", "Балкан", "Рекс", "Славянска беседа", "Македония"… това са само малка част от храмовете на киното, процъфтяващи в златната епоха на стара София. Създаването на "Модерен театър" през 1908 г., а по-късно и на кино "Одеон" (тогава на улица "Цар Симеон") бележи началото на българската киноиндустрия, появяват се първите родни филми и специализирани издания като "Киножурнал" и "Нашето кино", салони изникват навсякъде в София, както и в други градове в страната.

Сега локациите на тези знакови места са забравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват. Някогашната романтика е отстъпила пред модерния си еквивалент – мултиплекс кината в моловете. Кристалната картина и висококачественото озвучаване обаче не могат да изместят очарованието на изгубената софийска кинообщност.

"Невидима София: Изчезналите кина" отваря отдавна залостеното преддверие към историите на най-ранните кина в града и тяхното значение за облика на столицата ни като културно средище.

Фотографиите на Георги Андинов, Александър Станишев и Ивелина Димчева представят съвременната визия на някои от култовите места, съпоставени с архивните кадри на една цяла отминала ера, която ще е жива, докато има кой да си спомня и разказва за нея.

Изложбата е част от Програмата "София празнува 17-и септември". #Софияпразнува

 

04.09.2024