Общината почисти над сто парцела, 15 тона растителни и над 50 тона едрогабаритни отпадъци от Централните софийски гробища преди Черешова задушница

Всички 9 гробищни парка към общинското предприятие ще работят с удължено работно време на 22 юни, осигурен е допълнителен градски транспорт
 

Голяма част от Централните софийски гробища е почистена преди Черешова задушница. За 25 дни екипи на ОП “Гробищни паркове” и на няколко фирми направиха възможен достъпа до почти 120 000 гробни места, на площ от над 600 декара от общо 900 декара. Около 110 парцела са окосени, с подрязани храсти и клони, като във всеки един парцел има между 500 и 700 гробни места. До момента са извозени близо 15 тона растителни и над 50 тона битови и едрогабаритни отпадъци. Почистени са и 90% от над 300 урнови стени, а надписите върху тях са обновени. По сенчестите места на алеите са монтирани нови пейки, а чешмите в парковете вече работят. 

Общината се погрижи и за почистването на всички алеи в останалите осем парка към общинското предприятие, а в “Бакърена фабрика” и “Малашевци”, освен алеите, екипите успяха да почистят и по няколко от общо 100 парцела във всеки гробищен парк. 

В следващите дни Столичната община преустановява дейностите, за да не създава неудобство на гражданите, но веднага след Задушница работата по разчистване и извозване продължава. Всеки, който почиства сам, целогодишно може да оставя зелените отпадъци до алеите, а ангажиментът за извозването им е на ОП “Гробищни паркове”.

Според общинската наредба за гробищните паркове целогодишното почистване и поддържане на гробните места и прилежащите им части е задължение на правоимащите. Общинското предприятие има ангажимент само към поддържането на алеите и извозването на отпадъците от почистените гробни места. Въпреки това кметът Васил Терзиев организира фирми и екипи на общината да приведат гробищните паркове в добър вид, за да окаже помощ на гражданите, особено на възрастните, за някои от които това е непосилна задача. Всеки, който желае, може да се възползва от услугите на общинското предприятие, което срещу месечна такса почиства гробните места и достъпа до тях.

За Черешова задушница всички 9 общински гробищни парка ще работят с удължено работно време - до 21 часа. В останалите дни лятното работно време на столичните гробища е от 7:00 до 19:00 часа. Достъпът на коли на 22 юни ще е забранен, освен за хора в неравностойно положение, които също така не дължат такса за вход с автомобил. В съботния ден ще има засилена охрана, екипи на полицията, както и работни групи от общинското предприятие, които ще съдействат на гражданите при въпроси. На Централните софийски гробища ще бъде организиран и пункт за раздаване на вода.

Столичната община осигурява и допълнителен градски транспорт в деня на Задушница. Разкриват се временни трамвайни и автобусни линии. Повече информация можете да видите тук.