Международен поетичен фестивал "Софийските метафори"

На 23 и 24 септември за пета поредна година Международният поетичен фестивал "Софийските метафори" ще претвори софийските улици в поетичен форум, за да разкрие културното наследство и многоликост на столицата пред разнообразна публика от цял свят, благодарение на участниците – утвърдени поети от няколко европейски държави и България, които ще пишат, превеждат и четат творбите си, посветени на София. Фестивалът е част от Календара на културните събития на столицата.

Емблематичните локации, за които участниците ще пишат тази година, са катедрален храм „Св. Неделя“, паметникът на Алеко Константинов и НДК.

Участие ще вземат поети от Румъния, Турция, Унгария, Косово, Великобритания, Словения и България. Специална покана за Фестивала имат и ученици от специализираната литературна паралелка от Частна немска гимназия "Ерих Кестнер" в София.
Участниците ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред широката публика стихотворения, посветени на емблематични за нашата столица места. В рамките на Фестивала ще бъдат обсъдени литературни платформи. Ще се представят и споделят идеи за бъдещето на литературата.

Програмата вижте тук.

 

19.09.2023