Премиера на онлайн поредицата "Културни маршрути: Разкази от сърцето на София", финансирана по Столична програма "Култура"


На 30 април в 17:00 часа в онлайн канала "Културни маршрути" стартира новата поредица "Културни маршрути: Разкази от сърцето на София". Тя включва четири епизода, всеки от които изследва различен аспект на нематериалното културно наследство на столицата.
"Културни маршрути: Разкази от сърцето на София" се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община.

Първият епизод, посветен на Яна Язова, ще представи живота и творчеството на една от най-влиятелните български писателки. С катраненочерни коси и интелект, който оставя жълтите павета на София да въздишат под стъпките ѝ, Яна Язова неизбежно привлича вниманието на видния професор и критик Александър Балабанов. Тяхната любов се превръща в легенда въпреки голямата възрастова разлика и скандалите, които оформят техните отношения. На фона на своята бурна лична история Яна Язова пише с несравним стил, който днес продължаваме да преоткриваме. Тя не желае да се присъедини към писателите, които поддържат социалистическия реализъм, и след като отказва да напише стихотворение за Георги Димитров, ръкописът на романа ѝ "Левски" бива върнат.

Поредицата "Културни маршрути: Разкази от сърцето на София" е създадена с идеята да предостави достъп до културните богатства на София и да покаже как те оформят съвременните представи за града. Водещ на първия епизод е Диян Ставрев, студент по право и актьор, чиято страст към културното наследство обогатява разказа.

Предаванията от поредицата "Културни маршрути: Разкази от сърцето на София" ще бъдат достъпни за гледане безплатно на в youtube платформата "Културни маршрути", като всеки епизод предлага авторска гледна точка към историята и културата на България.

24.04.2024