Пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София": Изложба в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука"

На 18 октомври в 14:00 ч. в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" ще бъде официално открита изложба с дванадесет творби на възпитаници на училището, създадени в рамките на първото издание на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София". 18 октомври е Международен ден на художника, а гимназията "Свети Лука" празнува патронен празник. 

На събитието ще присъстват и младежи от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов", изучаващи "История на изкуството и културология", които също взеха участие в проекта и по време на пленера през юли разказваха на минувачите за историята и архитектурната стилистика на зданията, които връстниците им от НГПИ "Св. Лука" изобразяваха. Така множество жители и гости на София имаха възможност да погледат как младите художници рисуват ценните сгради, което провокира и самите тях да вдигнат поглед към красотата на фасадите, да обърнат внимание на интересни детайли. А от възпитаниците на НПГПТО "М. В. Ломоносов" научаваха любопитни факти за ценните сгради: кои архитекти са ги проектирали, кога са построени, кои са били първите им собственици, какъв е бил приносът в живота на града на обитавалите ги известни личности.

Пленерът и изложбата се организират в рамките на проект на Фондация за изкуство и култура "Креа" с цел популяризиране на информация за недвижимите културни ценности на София и опазване на архитектурното наследство. Проектът се осъществява в партньорство с НГПИ "Св. Лука", НПГПТО "М. Ломоносов", Камара на архитектите в България (КАБ) – Регионална колегия София-град. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма "Култура", и дарители.

 

 

17.10.2024